
AVC- ul
Accidentul vascular cerebral se instalează atunci când un vas de sânge (arteră), ce furnizează sânge unei zone din creier, se blochează (accident vascular cerebral ischemic) sau se rupe (accident vascular hemoragic/hematom cerebral). Practic, un accident vascular cerebral reprezintă moartea țesutului cerebral, ce apare atunci când creierul nu mai primește suficient sânge și oxigen.Accidentele vasculare cerebrale pot fi clasificate ca: AVC ischemice sau AVC hemoragice.
Accidentul vascular cerebral ischemic(ischemia cerebrală) se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a creierului este intreruptă. Celulele creierului mor ca urmare a lipsei de oxigen .
Accidentul vascular cerebral hemoragic (hemoragie cerebrală) apare atunci când vasele de sânge din creier se sparg și eliberează sânge în zona din jurul celulelor creierului. Sângele deteriorează celulele creierului, iar substanțele eliberate atunci când celulele mor, cauzează umflarea creierului. Din moment ce craniul permite foarte puțin loc pentru expansiune, acest lucru va deteriora și mai mult țesutul cerebral.
Boli ale creierului uman
Adenom hipofizar
Adenomul hipofizar este o tumoare benignă care se dezvoltă la nivelul glandei pituitare (hipofiza), o structură localizată la baza creierului, cu rolul de asecreta hormoni importanți ai sistemului endocrin.
Adenomul hipofizar se poate dezvolta din celule ale hipofizei, care secretă hormoni, iar pierderea controlului asupra acestui aspect are efecte negative asupra organismului, însă depinde extrem de mult de tipul de hormon pe care îl secretă.
Un adenom mare poate comprima formațiuni nervoase din interiorul craniului, precum și nervii optici, ceea ce înseamnă afectarea câmpului și a acuității vizuale. Această pierdere a vederii începe, de obicei, cu deteriorarea vederii periferice pe ambele părți.
Astrocitom
Tumorile cerebrale apar, în principiu, din celule ale creierului, precum astrocitele sau neuronii (cunoscute și sub denumirea de tumori cerebrale primare), sau pot ajunge la creier pornind, însă, din alt organ al corpului (tumori cerebrale metastatice).
Tumorile care apar din celule gliale (cea mai frecventă formă de celulă cerebrală) sunt cunoscute sub numele de gliomuri, iar astrocitomul este una dintre cele mai întâlnite tipuri de tumori maligne, care pot apărea în interiorul creierului sau a măduvei spinării. Acesta poate avea o dezvoltare lentă sau foarte agresivă, cu evoluție rapidă. Tocmai de aceea, în funcție de evoluția tumorii, se stabilesc opțiunile de tratament de către medicul neurochirurg.
Hematom subdural cronic
Hematomul subdural este o colecție sanguină craniană. Acesta se produce în mometul în care se sparge un vas de sânge de la nivelul creierului. Hematomul, rezultatul lichefierii sângelui, este localizat între creier și învelișul creierului.
Este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, de la sugari și până la vârstnici, însă cel mai frecvent se instealează în urma unui traumatism. Totuși, statisticile arată că este cel mai des întâlnit la persoanele în vârstă, atunci când creierul începe să se atrofieze și venele de pe suprafața acestuia au o mai mare posibilitate de a se rupe prin întindere. Acestea fiind spune, aproximativ 25% dintre pacienții cu traumatisme cranio-cerebrale pot dezvolta un hematom subdural.
Nevralgia de trigemen
În momentul în care unul dintre ramurile nervului tigemen este afectat, apare afecțiunea denumită nevralgia de trigemen, sindrom dureros, care transmite senzațiile resimțite la nivelul feței către creier.
Acest nerv, unul dintre cei 12 aflați în zona creierului, este responsabil pentru controlul mușchiilor de la nivelul feței, masticației, secreției lacrimale, precum și a secreției salivare (sensibilitatea dinților, a cavității bucale, a pleoapei superioare, a sinusurilor și pentru aproape toată pielea de pe cap și de pe față).
Vestea proastă este cea că în momentul în care suferi de această afecțiune, chiar și o simplă spălare a feței, spălatul pe dinți sau aplicarea machiajului poate declanșa o criză dureroasă.
Tumorile cerebrale
Suferiți de migrene în mod constant? Durerile de cap persistă pentru perioade mai lungi de timp ? Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este pozitiv, atunci este cazul să vă prezentați la medicul neurochirurg pentru un control.
În anumite cazuri, durerile de cap pot ascunde o tumoare cerebrală benignă sau malignă, care, nedepistată la timp, poate fi fatală. O tumoare cerebrală apare atunci când celule anormale se formează în creier sau pe învelișul acestuia.
Există două tipuri principale de tumori: maligne (canceroase) sau benigne (necanceroase). Cele maligne se împart, la rândul lor, în tumori principale, care apar direct pe creier, și secundare (cunoscute ca și metastaze), care au originea într-un alt organ și au ajuns, din aproape în aproape, la nivelul sistemului nervos central, adică al creierului
Hidrocefalia
Caracterizată de o acumulare anormală de lichid cefalorahidian la nivelul creierului sau a măduvei spinării, hidrocefalia mai este cunoscută, în popor, sub numele de ”apă la creier”.
Lichidul poate circula, în mod normal, fără nicio problemă, însă din varii motive, nivelul acestuia crește și creează presiune în creier, iar aceasta îi afectează țesuturile. Chiar dacă hidrocefalia poată să apară la orice vârstă, cel mai întâlnită este la copiii foarte mici și la persoanele în vârstă.
Cauza apariției hidrocefaliei este dată de un dezechilibru. Lichidul cefalorahidian este produs într-o cantitate mai mare decât cea pe care sângele o poate absorbi, iar excesul poate fi cauzat de o obstrucționare a fluxului lichidului cefalorahidian, ceea ce duce la acumularea acestuia. O altă cauză a hidrocefaliei poate fi inflamația țesuturilor creierului, provocată de o condiție preexistentă, fapt ce provoacă o problemă de absorbție a lichidului la nivelul vaselor de sânge. De asemenea, rareori, mecanismul care are grijă de producerea lichidului cefalorahidian se poate defecta și produce mai mult lichid decât este nevoie.